Sunday, January 15, 2006

شغل من

شغل من
من در موقعيتی نيستم که کشتی را هدايت کنم
و نمی توانم بوق مه شکن را به صدا درآورم

من در موقعيتی نيستم که مبدا و مقصد کشتی را تعيين کنم

و اين حق را ندارم تا کشتی را در کنار اسکله نگاه دارم حتی اجازه ندارم بوق بزنم

اما بگذار تا اين شناور لعنتی غرق شود
و آنگاه ببين
چه کسانی به قعر جهنم خواهند رفت

ترجمه شعری از ملوانان يک کشتی ماهيگيری اروپايی

برگزاری مراسم افطار در محل کانون دريانوردان خبره و پذيرايی از اعضاء محترم کانون

برگزاری مراسم افطار در محل کانون دريانوردان خبره و پذيرايی از اعضاء محترم کانون

هشتم آبان ماه 1384 مصادف با 26 رمضان از ساعت چهار و نيم عصر تا 8 شب مراسم افطاری ، شام و گردهم آيی اعضاء کانون دريانوردان در محل اين کانون بود. 80 نفر از عزيزان عضو در اين گردهم آيی دعوت شده بودند اما اشتياق پيوستن به اين جمع دوستانه تا حدی بود که بيش از 100 نفر در اين برنامه حضور بهم رسانيدند.

قبل از اذان مغرب و عشاء و پس از صرف افطار مدير عامل و سپس دبيرکل کانون سخنانی را درمورد فعاليتها ، اهداف آتيه و عملکرد کانون برای اعضاء حاضر ابراز نمودند و اعضاء حاضر نيز با طرح پرسش و پاسخ و ارائه نظرات مختلف در فضای صميمی کانون به مجلس گرمی بخشيدند و در خلال صرف افطاری و شام دوستان و ياران آشنا بار ديگر تجديد ديدار نمودند. و فضا سرشار از عطر صميميت ، يکرنگی و يکپارچگی بود، در آنجا همه دريانورد بودند و هيچکس مدير ، معاون ، مشاور ، کارشناس ، رئيس و مرئوس نبود.

اهداف کانون
ورود ايران به کنوانسيون های ارگان بين المللی دريانوردی (IMO Consolidate) ، برقراری معافيتهای گمرکی برای دريانوردان
برقراری معافيت کامل ماليات بر حقوق و مزايای دريانوردان
حق تخفيف در استفاده ازامکانات عمومی و تسهيلات خاص همچون ديگر کشورها مانند بليط هواپيما ، قطار، هتل های سازمان جهانگردی و وابسته به دولت و امثالهم برای دريانوردان
صدور مجوز واردات خودرو با شرايط ويژه برای دريانوردان
ارائه تسهيلات مختلف بانکی بصور مختلف برای دريانوردان
تطبيق و هماهنگی سطح حقوق ، دستمزد و مزايای دريانوردان ايرانی با سطوح بين المللی
تلاش وسيع و همه جانبه برای شناساندن واقعی و کامل ماهيت شغل دريانوردی
از جمله درخواستها و اهداف کانون اعلام شد. که در خصوص تک تک آنها با مراجع ذيصلاح در حال گفتگو بوده و تا حصول نتيجه تلاش خواهند کرد.

برنامه ها و روش ها
برگزاری ملاقات و نشستهای مختلف با وزيران محترم ، نمايندگان محترم مجلس شورای اسلامی ، مديران عامل شرکتهای کشتيرانی ، مديران عامل ارگانها و مراجع صلاحيت دار دريايی که برخی از آنها انجام و الباقی طی جدول زمان بندی شده در شرف انجام است.

براساس نشستهايی که با نمايندگان محترم مجلس و همچنين وزير محترم بازرگانی و اعضاء کميسيون صنايع انجام گرفته است ، مقرر شده است تا کميته های کانون هرچه سريعتر راه اندازی و فعال شده و به مجلس محترم شورای اسلامی ايران جهت ارائه خدمات کارشناسی معرفی شوند.

ملاقات با دست اندرکاران سازمان صدا و سيما
درخصوص اشاعه فرهنگ دريايی با سازمان صدا و سيما به توافقاتی رسيديم که مقرر شد تا برنامه ای کاملا فرهنگی و علمی با حضور اساتيد و کارشناسان علوم اجتماعی ، روانشناسی ، تربيتی ، کار و شرکت دريانوردان و خانواده های محترم آنها با موضوعيت " مشکلات در شرايط عدم حضور دريانورد در کنار خانواده" به ميزان 500 دقيقه برنامه ای در شبکه دوم سيما داشته باشيم که در بخش سيمای خانواده صبح ها اجرا شود ، البته برای آن بخش از کار که مسئوليت کانون می باشد نياز به تامين بودجه داريم که اميدواريم با پرداخت حق عضويت سی هزار تومانی سالانه اعضاء اين بودجه تامين شود.

درخواست از اعضاء و کليه دوست داران صنعت کشتيرانی
از آنجائيکه کانون ارگانی غير دولتی و غير انتفاعی است ، و نميتواند در امور تجاری بطور مستقيم وارد شود ، لذا از عموم اعضاء تقاضا دارد تا با پرداخت حق عضويت های خود که سالانه مبلغ 300.000 ريال (معادل سی هزار تومان) است ، اين کانون را ياری نمايند.
همچنين حمايت همه جانبه کليه اعضای حقيقی و حقوقی در بخش امور کارشناسی ، تخصصی ، مشاوره ، پروژه ها چه به جهت معرفی کار و چه به عنوان نيروی فعال از جمله درخواستهای کانون بوده است.

همچنين حضور بيشتر و فعال تر اعضاء کانون در همه زمينه ها ، شرکت در برنامه ملاقات های ماهانه که چهارشنبه اول هر ماه راس ساعت چهار و سی دقيقه در محل کانون برگزار می گردد ، شرکت در مجمع عمومی سالانه ، و نيز اعلام نامزدی نيروهای پر انرژی ، علاقمند ، جوان و فعال در بدست گرفتن زمام امور در کانون به عنوان اعضای هيئت مديره از اهم استراتژيهای راهبردی بوده و می باشد.

در پايان ضمن اعلام کميته ها و اهداف آنها از اعضاء دعوت شد تا برای شرکت در اين کميته ها اعلام آمادگی کنند ، و ليست نامزدها نيز تهيه شد. البته لازم به ذکر است که علاقمندان به عضويت در اين کميته ها می توانند جهت کسب اطلاع بيشتر و اعلام نامزدی همه روزه از ساعت 9 الی 16 با دبيرخانه کانون تماس حاصل نمايند.

کميته ها بشرح زير است :
1- کميته مقررات و قوانين و دستورالعملهای اجرايی ماده 190 قانون کار
2- کميته آموزش و ارزشيابی بازرسان دريايی
3- کميته بيمه و سوانح دريايی
4- کميته تعرفه های درياِ و حمل و نقل
5- کميته اشاعه فرهنگ دريا و برگزاری سمينارها و همايشها
6- کميته نيروی انسانی و مديريت
7- کميته فنی
- تعميرات و نگهداری
- صنايع کشتی سازی
- صنايع سازه های دريايی
8- کميته فن آوری اطلاعات و سيستمها
9- کميته صيادی و شيلات

توضيح و پوزش کانون
کانون دريانوردان خبره از عزيزانی که در اين مراسم دعوت نشده بودند ضمن تشريح علل عدم دعوت بطور رسمی طی اطلاعيه ای که به دفتر فصلنامه ارسال داشت پوزش خواست . متن اين پوزش بشرح زير است :

اعضاء محترم کانون دريانوردان خبره
همانگونه که مستحضريد ، کانون دريانوردان خبره ، اين خانه صميمی شما دريانوردان و دريادلان هميشه کوشا و نستوه همه ساله در ماه مبارک رمضان اقدام به برگزاری مراسم افطاری و شام نموده و از همه اعضاء در اين مراسم دعوت به عمل می آورد.
امثال نيز مانند همه سنوات گذشته برنامه خود را تجديد نمود ، متاسفانه بنا به دلائل ذيل تنها تعداد محدودی از اعضاء در اين مراسم دعوت شده بودند که بشرح ذيل است :
- همه ساله با صرف هزينه ای گزاف سعی داشتيم همه اعضاء را در مراسم داشته باشيم اما متاسفانه تنها تعداد معدودی حضور بهم می رسانيدند
- با وجود داشتن 600 عضو تنها تعداد اندکی حق عضويت سالانه خود را پرداخت و کانون نه تنها بودجه لازم را برای صرف چنين هزينه ای نداشت ، بلکه برای تامين هزينه ها از کمک ياران هميشه در صحنه استفاده نمود ( که آنهم محدود می باشد)
- امسال کانون در نظر داشت تا تعمدا در فضای جديدی که به عنوان محل کانون در اختيار دارد اين مراسم برگزار شود و متاسفانه فضای 180 متر مربعی آن اجازه دعوت از همه عزيزان را نميداد
- سعی شده است در اين مقطع از آندسته از اعضاء دعوت به عمل آيد که در اين سالها با کانون همکاری های مختلف معنوی داشته ، در همايش های مختلف کانون حضور مستمر و پيگير داشته ، با کانون در ارتباط بوده بيش از سايرين سرنوشت و آينده کانون را سرنوشت و آينده خود ميدانند ، و تنها تماشاگر نبوده اند.
- ممکن است برخی از عزيزان هميشه در صحنه ، دعوت نشده باشند ، کانون ضمن پوزش مجدد از آندسته از ياران ، اميدواراست نقص های موجود را به ديده اغماض نگريسته و بر کانون ببخشند.


کانون ضمن گله مندی از آندسته از عزيزان عضو که در اين سالها فقط تماشاگر بوده اند و با وجود اينکه کانون بارها و بارها از طريق فصلنامه ، اطلاعيه ، نامه ، تماس تلفنی ، کتبی و شفاهی به آنها اعلام نموده است تا اگر برای سرنوشت خود اهميتی قائلند در مسائل مختلف با کانون همکاری و در ارتباط با کانون باشند و حضور خود را نشان دهند ، اما هرگز ازسوی آنها هيچگونه حرکتی ديده نشده ، اگرچه حتی برخی ازاين دسته همکاران خواسته و نا خواسته با ايجاد تبليغات منفی جهت تشويش اذهان سايرين و کاهش تمايل دوستداران کانون به اين ارگان ملی و غير دولتی ضربه های جبران ناپذيری زده اند ، اما بارديگر دستهای خود را برای اتحادی دوباره به سوی آنها می گيرد واين عزيزان را دعوت به همکاری می نمايد.

همچنين از همقطارانی که همواره خود را عضو کانون دانسته و در تمامی مشکلات با کانون همراه و همسو بوده اند ، ضمن قدردانی صميمانه ، درخواست می کند تا با حضوری سبز تر و محکم تر ، تا تحقق اهداف والای کانون و در جهت احقاق حقوق حقه دريانوردان و اعتلای فرهنگ و صنعت دريايی و دريانوردی کشور ما را ياری نمايند.



آدرس کانون :
تهران – پاسداران – ميدان شهيد صياد شيرازی – خيابان اقدسيه – بعد از خيابان آجودانيه – جنب مسجد جامع امام جعفر صادق (ع) – خيابان مسجد جامع – پلاک 6 – زنگ دوم سمت چپ – تلفکس : 22819859 ساعات کار عادی از 9 صبح الی 5 عصر

نشست کانون دريانوردان خبره با مديرکل سازمان بنادر و کشتيرانی

نشست کانون دريانوردان خبره با مديرکل سازمان بنادر و کشتيرانی
چهارشنبه 18 آبان ماه هئيت مديره کانون با مديرکل جديد سازمان بنادر و کشتيرانی جناب آقای دکتر طاهری ديدار و در خصوص مشکلات و مسائل صنعت دريانوردی گفتگو کردند. کانون ضمن تبريک به مناسبت انتصاب بجا و شايسته جناب آقای دکتر طاهری که سالهای متمادی سابقه فعاليت در سازمان را دارند به معرفی و تشريح اهداف و رسالت خود و خواسته های اعضاء ، و ارائه راهکارهای مناسب در جهت بهبود هرچه بيشتر و سريعتر اين صنعت ارائه کردند. همچنين نظر به تاکيد تمامی کنوانسيونهای بين المللی درخصوص رفع مشکلات دريانوردان و حفظ منابع انسانی و ضمن انتقاد از قانون کار دريايی کشور و اشاره به تناقضات موجود در اصلاحيه مجدد آن ، همسويی و رفع مشکلات را در آينده ای نزديک خواستار شد.
همچنين کانون با توجه به پتانسيل متخصص موجود در اعضاء ، کانون را بهترين و مناسب ترين بازو در جهت تقويت سازمان از حيص نيروی باتجربه ، ماهر و متخصص برشمرده و اين ملاقات را آغازی نيک برای همکاری بيشتر در راستای حفظ منافع ملی و اعتلای صنعت دريا برشمرده و برگزاری آزمونهای شايستگی دريانوردان را توسط کانون با توجه به تمرکز نيروهای متخصص و مورد نياز سازمان و سابقه طولانی اعضاء در امر برگزاری اين آزمونها از مدير کل سازمان خواستار شد.
جناب آقای دکتر طاهری نيز نسبت به فعاليت NGO ها توضيحاتی داده و اين نوع سازمانها را در آينده بعنوان بازوی قوی و موثر حاکميت و نيز سمت و سو دهنده و ناظر بر عملکرد دولت معرفی و اظهار اميدواری کردند تا با انتقاد بجا و سازنده در اجرای وظايف حاکميتی سازمان بنادر و کشتيرانی ، کانون بتواند نقش موثری ايفا نمايد.
در پايان اين نشست دکتر طاهری پيگيری درخواستهای کانون را از طريق معاونت دريايی سازمان بنادر و کشتيرانی سفارش نمودند

نشست کانون دريانوردان خبره با مدير عامل کشتيرانی جمهوری اسلامی ايران

نشست کانون دريانوردان خبره با مدير عامل کشتيرانی جمهوری اسلامی ايران
چهارشنه چهارم آبان 1384 جلسه ای کاملا دوستانه و خصوصی فی مابين اعضاء هيئت مديره کانون و جناب آقای داجمر مدير عامل جديد شرکت کشتيرانی جمهوری اسلامی ايران به مدت 2 ساعت برگزار شد. و درخصوص مشکلات اين بخش از صنعت بشرح زير گفتگو شد:
مديرعامل کانون دريانوردان ضمن تبريک به مناسبت انتخاب شايسته جناب آقای داجمر توسط وزارت محترم بازرگانی اظهار اميدواری کرد تا به حمد و قوه الهی با به دست گرفتن سکان کشتيرانی در دستهای شخصی آگاه و با تجربه در اين صنعت که 20 سال است با کشتيرانی و مشکلات آن از دور و نزديک آشنائی دارد بتوان کاستی ها و معضلات آن را علی الخصوص درمورد بخش دريانوردی بزودی و بخوبی حل نمود و بارديگر جرقه های شادی و آسايش را در وجود دريانوردان اين شرکت شاهد بود. همچنين در طول مدت مديريت آقای افخمی زحمات بسيار زيادی از سوی کانون در اين شرکت کشيده شده است که متاسفانه از چشم ايشان هم مخفی مانده و عدم استفاده از قوه های موجود و ايجاد عوامل سرخوردگی اين سرمايه های ملی در نهايت مديريت آقای افخمی را زير سوال برده است.
کانون با صداقت کامل ، در تمامی مدت مديريت قبلی مشکلات و راه کارهای مناسب رفع آنها را ابتدا خصوصی و سپس بصورت مکتوب و در نهايت به شکل عمومی به ايشان بيان نمود که متاسفانه از هيچکدام از آنها استقبال نشد ، و لذا کانون به رسالت خود در اين امر با مديريت جديد جناب آقای داجمر ادامه داده و اميدوار است اينبار از نگرانی ها و راهکارهای کانون با درستی و صحت استفاده شود.
به نظر کانون ريزش نيروی انسانی کادر متخصص و کارآمد دريانورد بالغ بر 1000 نفر در طول مدت 2 سال از شهريور 82 الی شهريور 84 دليل بر عدم مديريت صحيح و توجه به حذف و نابودی انگيزه های دريانوردان بوده و جناب آقای داجمر و کادر مديريتی جديد ايشان بايد با فوريت نسبت به تغيير اين ديدگاه اقدام عاجل نمايند.
البته کانون دريانوردان درصورت تمايل ايشان آماده هرگونه همکاری و ارائه راهکارهای کاربردی و عملياتی مناسب با اين شرکت در تمامی زمينه های ياد شده است.
همچنين بايد توجه داشت که در دنيای کنونی کاهش چشمگير جذابيت های کار در دريا و بالعکس افزايش چشمگير و فرصتهای شغلی بسيار مناسب موجود برای دريانوردان در خشکی و عدم دقت کافی و ايجاد تعادل مثبت در اين زمينه توسط صاحبان شرکتهای کشتيرانی يکی از دلايل اصلی ريزش نيروی انسانی از بخش دريا بوده است.
همچنين از عملکرد روابط عمومی کشتيرانی در مديريت قبلی بخصوص از چهره نمايی هايی که در آن مدت انجام داده است به شدت انتقاد شد و اظهار اميدواری شد تا در مديريت جديد روابط عمومی ضمن برقراری تعامل با کانون ها و تشکل های غير دولتی دريايی در جهت اعتلای فرهنگ دريايی در سطح جامعه و عموم کوشا باشد.
همچنين وظيفه کانون به عنوان مرجعی پويا که حفاظت از منافع دريانوردان و پاسداری و اعتلای صنعت دريانوردی و کشتيرانی سرلوحه کار آن می باشد و اطلاع رسانی ، انتقاد سازنده و تعامل با ارگانهای دريايی از اهم فعاليتهای آن می باشد به طور مبسوط برای جناب آقای داجمر تشريح گرديد.
در اين گفتگو به حضور 600 نفری اعضاء کانون در عرصه اين صنعت گسترده و تخصص های آنها که خود سرمايه های ملی و پرارزشی می باشد اشاره و اعلام آمادگی شد تا در صورت نياز با استفاده از اين اعضاء بتوان پروژه ها و طرح های مختلف شرکت کشتيرانی را برعهده گرفته و پياده سازی نمود.

همچنين کانون پيشنهاد نمود تا با تغيير امور کارکنان دريايی به بخشی کاملا مستقل به شکل معاونت کارکنان دريايی و زير نظر مستقيم مدير عامل بتوان حوزه عملکرد آنرا گسترش داده و طرح های ايجاد انگيزه و گام برداشتن به سوی خودکفايی کامل و حتی صدور نيروی انسانی ماهر و ورزيده را با سهولت و اعتماد بيشتری انجام داد.
در اين گفتگو عنوان شد که دريانوردان ايرانی در مکانی هستند که هيچ مرجع قانونی ناظر به مسائل و مشکلات آنان نيست و اين درحالی است که در سطح بين المللی (غير از ايران) 32 کنوانسيون مختلف وجود دارد که تماما در جهت تخصيص امکانات مختلف به دريانوردان به امضاء رسيده و در کشتيرانی های دنيا علی الخصوص کشتيرانی های ملی به آن عمل می شود. و کانون اميدوار است تا کشور ايران نيز به اين کنوانسيونها ملحق گردد. و بر اين باوريم که قانون می تواند بازوی محکم و پشتوانه ای مطمئن برای منافع دريانوردان و همچنين صاحبان صنايع باشد.

در ادامه جناب آقای داجمر مدير عامل کشتيرانی جمهوری اسلامی ايران ضمن تشکر از فرصت پيش آمده و نشست دوستانه ای که با کانون داشته ، اظهار داشتند برای خود من هم مشخص شده است کمبود ها و کاستی هايی وجود دارد که در طول زمان عدم حضور ايشان در کشتيرانی ، در اين شرکت بوجود آمده است. مهم ترين بحث در زمان مديريت عاملی اينجانب بحث نيروی انسانی (ايرانيزه کردن) بوده که کارهايی را هم بصورت طرح های عملياتی در دست داشتيم که پس از رفتن من ، متاسفانه معلق مانده است.
به عبارتی اگر در موضوع مورد بحث به اين نتيجه رسيده ايم که اعتلای صنعت و شرکت با نيروی انسانی دريانورد رابطه مستقيم دارد بايد طبعات و هزينه های آنرا نيز پذيرا باشيم. اينجانب شخصا براين باورم که بين نيروی ايرانی و خارجی تفاوت بسيار زياد است ، مشکل اساسی در قسمت حفظ و تربيت نيروی انسانی بوده که مقصر هم مشخص است. مطمئنا بايد با ارائه واقعيت و حسن نيت جوانان را ترغيب به اين شغل نمود ، در غير اينصورت بزودی واپس زده و سرخورده خواهند شد و ديگر نميتوان به عنوان يک نيروی مناسب روی آن حساب کرد.
جذب ، نگهداری و آموزش نيروی انسانی را بايد مجددا مورد بازنگری قرارداد ، براين باوريم که افزايش سطح رفاه و نزديکی آن به سطح بين المللی سبب افزايش انگيزه دريانوردان به ادامه کار خواهد شد. مطمئنا درصورتی می توان از کارکنان انتظار مناسب داشت که خدمات مناسبی را نيز به آنها بدهيم.
همچنين ايشان اظهار تمايل کردند تا کانون با نظر تعامل و همکاری و در راستای رسالت خود و اجرای اهداف عاليه با اين شرکت همکاری صميمانه و نزديک داشته باشد.

نشست کانون دريانوردان خبره با وزير محترم بازرگانی

نشست کانون دريانوردان خبره با وزير محترم بازرگانی
پنجشنبه پنجم آبان 1384 اعضاء هيئت مديره کانون با وزير محترم بازرگانی ديدار کردند. پس از عرض تبريک به مناسبت آغاز بکار دولت محترم جناب آقای دکتر احمدی نژاد و همچنين حسن انتخاب بجا و شايسته آقای محمد حسين داجمر بعنوان مدير عامل کشتيرانی جمهوری اسلامی ايران در ابتدا بشرح فعاليتها و اهداف کانون دريانوردان خبره بعنوان يک تشکل تخصصی – صنفی و غير انتفاعی پرداخته و نسبت به اهميت حضور اين کانون بعنوان بازوی تخصصی در عرصه صنعت دريا و دريانوردی در جهت حفظ منافع ملی و سياستهای راهبردی دولت و همچنين توانايی های بالقوه و بالفعل کانون مطالبی در خور توجه به استحضار وزير محترم بازرگانی رسانده شد.
در ادامه قسمت اعظم نگرانيهای موجود در عرصه بازرگانی را متوجه عدم هماهنگی مراجع و مراکز مختلف در تصميم گيريهای تاثير گذار در عرصه بازرگانی دانسته و بطور مشخص مشکلات بندرداری و ترانسشيپ و تاثير آن برهزينه تمام شده واردات و افزايش تورم و کاهش توان رقابتی صادر کنندگان با توجه به هشت برابر شدن تعرفه ها درعين ثابت ماندن خدمات در بنادر کشور را عنوان و اضافه نمودند اين تصميم غير صحيح علاوه بر وقوع پديده فرار سرمايه ها به کشورهای ديگر منطقه ، موجبات گريز کشتيها و عدم تمايل صاحبان کالا برای استفاده از بنادر داخلی را بهمراه دارد.
همچنين ضمن تاکيد بر توانائی متخصصين داخلی در ايجاد سيستمهای نظارت ، بازرسی و کشتيرانی توجه بيشتر به اين سرمايه های انسانی متخصص که در شرايط خاص همچون سالهای دفاع مقدس تعهد خود را ثابت نموده اند ، خواستار شد.و کانون دريانوردان خبره و تشکلهايی از اين دست را را بهترين گزينه و پايگاه جهت افزايش کيفيت و اعتلای صنعت دريانوردی و بازوئی قابل اعتماد در اين عرصه برای ارگانها و نهادهای مربوطه برشمردند.
در انتها با توضيح اينکه بارها و بارها کميته ها و يا افرادی در دوره های مختلف اقدام به مطرح نمودند طرح سخت و زيان آور بودن حرفه دريانوردی نموده اند و مشکل هزينه بر بودن اين طرح برای مديران دوره ای کشتيرانی ها نهايتا مسکوت باقی مانده است ، نظر مساعد وزير محترم را خواستار شده و با غير قابل توجيه بودن اين تعلل ، عملی نمودن اين آرزوی ديرين دريانوردان را حقی برگردن وزارت محترم بازرگانی دانستند.
جناب وزير محترم بازرگانی نيز ضمن اعلام نظر مساعد خود بر پيگيری طرح سخت و زيان آور بودن حرفه دريانوردی توسط مدير عامل محترم کشتيرانی با اشاره به خواستهای مشخص کانون دريانوردان خبره نسبت به فعال تر نمودن کميته های تخصصی کانون که متعاقبا توسط کانون خدمت ايشان ايفاد گرديد تاکيد فرمودند

بررسی های موجود در مورد فشارها و تنش های روانی در محيط کشتی

بررسی های موجود در مورد فشارها و تنش های روانی در محيط کشتی

بحرانهای روانی پرسنل کشتی در مرحله نخست معلول ساختار ناقص شخصيت ايشان می باشد ، زيرا اين افراد گناه را به تحصيل آموخته ها و گرايشات منفی شخصيتی خود نموده و به تعاليم تربيتی و آموزشی پاسخ مثبت نمی دهند. يکی از عکس العملهای حاصله از معلوليتهای ذهنی خودکشی می باشد. خدکشی هم معلول منطق با تغييرات محيط و شرايط مشکل زندگی و هم نتيجه ويژگيهای شخصيتی فرد می باشد.
اين امر بيانگر اين نکته است که ملاکهای دقيق تری برای انتخاب دريانوردان می بايست اتخاذ گردد و با آزمايشات دقيق ، افراد عصبی و مضطرب را می بايست از زندگی دريانوردی بدور نگهداشت. مقاومت بشر در مقابل يکنواختی و کسالت را می توان به کمک تستهايی محک زد و بدين ترتيب افرادی که دارای شخصيت بی ثبات و يا پايدار هستند از يکديگر متمايز می گردند.
راهنمائيهای روانشناسی و ارزيابی شغلی در کشتيها با توجه به ملاکهای روانشناسانه توصيه می شوند. بنابر تحقيقات انجام شده امتحانات ورودی متقاضيان حرفه دريانوردی می بايست مشکل تر شوند تا در برخی از موارد بعنوان عامل بازدارنده عمل نمايند زيرا در مورد اين حرفه تنها سالم و قوی بودن کافی نيست بلکه تمايلات عقلانی و شخصيت خاص را نيز بايستی دارا باشند.
پيشرفتهای فنی در کشتی عوارض روانی – جسمی عديده ای را بر افراد تحميل می کنند و در نتيجه اين سوال پيش می آيد که آيا در آينده امتحانات صلاحيت حرفهای برای بغضی از سمتهای مسئول ضروری نخواهد گرديد؟ انجمن دريايی آلمان براين اعتقاد است که علاوه بر تحصيلات ارزنده در دوران مدرسه ، جو يکپارچه و دست نخورده خانوادگی در طی دوران جوانی برای حرفه دريانوردی که نياز به حس استقلال و سازگاری با محيط را دارد ، پيش نياز مهمی می باشد.
متقاضی حرفه دريانوردی می باست دارای وسعت نظر بوده تا قابليت و توانايی ايجاد ارتباط جهت انجام وظايف مديريت را داشته و از نظر عصبی و روانی دچار عدم ثبات نبوده و هيچگونه گرايش متهاجمانه نداشته باشد. سرانجام اين نکته مورد سوال است که آيا مولفين و موسساتی که با تشريحات تئوريک مسائل دريانوردی در تماس هستند به غير قابل تغيير بودن ساختارهای زندگی در دريا اعتقاد دارند؟ نيازها از دريانوردان حرفه ای و متقاضيان اين حرفه پيوسته فزونی يافته درحاليکه نياز فوری به اصلاح ساختار اين شغل مورد غفلت قرار گرفته است.
محيط کشتی سرشار از فشارهای متعددی می باشد. بار جسمی و روانی بردريانوردان در بسياری از جنبه ها فوق العاده زياد است. نکته قابل توجه آنکه اطلاعات حاصل از اين تحقيقات راه حلی برای کم کردن باری که از نظر ذهنی و جسمی بريک دريانورد وارد می آيد ، ارائه نمی کنند. بررسی منطقی و اسای اين عناوين کمتر در اين تحقيقات مورد توجه قرارگرفته اند. در اين تحقيقات توجهی اساسی به عملکرد مستمر و متعادل سيستمی که از ماشين و انسان تشکيل می شود ، گرديده است. هدف در اين تحقيقات اين است که از سوئی به درمان علل دست يابيم و از سوی ديگر جو محيط کاری را بهبود بخشيم.
تلاشهايی که در مورد پروژه کشتی آينده صورت می پذيرند ، برروی حل مناسب و بالا بردن سطح مهارتها تمرکز يافته اند. شيوه دست يابی به اين مقصود در سندی که موسسه برنادر (Bernard) و بطور دقيقتر دکتر "E-Zone" در سال 1986 به رشته تحرير درآورده ست مورد بررس قرار گرفته است. عنوان اين سند، افراد در کشتی – ملاحظات در مورد تناسب روانی دريانوردان می باشد. وی محيط کاری ، تنهايی و پديده های روانی در دريانوردی را بيان می کند اما متن مذکور کوچکترين اشاره ای به اينکه چگونه ميتوان اين مشکلات را حل نمود ، نکرده است.

ديدبان
در مورد مسئله عمليات پل فرماندهی توسط کنفر اين نکته قابل ذکر می باشد که شغل يک ديدبان در شب ديدبانی به مفهوم مطلق آن می باشد بدين معنی که حس بينائی او می بايست قوبی بوده و باصطلاح بجای دو چشم دارای چهار چشم باشد.
کوششهايی جهت پيدا کردن ديدبانی ماشينی بجای ديدبانی انسانی صورت گرفته است بدين معنی که با بکارگيری دستگاه اتوماتيک ديدبانی شبانه روزی در زمان صرف شده توسط ديدبانان انشانی در برج مراقبت صرفه جويی به عمل آيد.
بر اساس اين تحقيق ، ديدبانان در 80% از مواقع تنها می باشند، در 50% از مواقع کشتی ديدبان ندارد. خستگی و تنهايی بزرگترين بار روانی برديدبانان می باشند.
راه حلهايی ارائه شده که گفته می شود اجرای عملی پروژه ديدبانی توسط يک نفر تحت شرايط خاصی امکان پذير می نمايد. زنگ خطر ماشينی بعنوان نيروی کمکی که بعدها ارزش ضد کسالت شناخته خواهد شد يکی از مباحث اين تحقيق می باشد. عوامل انسانی (گردانندگان سيستم) بر قابليت اطمينان کار نگهبان دريايی در يک سيستم انسانی ماشينی تاثير می گذارند. اين تاثير بيشترين علل اضطراب را سبب گرديده و جبران ثبات ذهنی و جسمی فرد را مشکل می سازد. در بررسيهای آينده موضوع اساسی تنشهای روانی نبايد مورد غفلت واقع گردد. در اين رابطه چگونه ممکن است گزارشهای متخصصن را بعنوان "تائيد" مورد سنجش قرارداد.
پروفسور Froese در تحقيقات خود می نويسد:
قبل از تصميم گيری نهايی برای استفاده از پروژه نگهبانی دريايی يکنفره انجام يک تجربه عملی لازم می باشد، متخصصان مستقل می بايست بطور دقيق تاثير اجرای اين پروژه و شرايط حاصله از بکارگيری آن را در کشتی مورد بررسی قراردهند.

شيوه های تحقيقات
اين تحقيقات بشر را از جنبه های روانشناسی ، سودمندی ، بويژه توانائيهايی را که در مشاهدات بصری دارد تحت مطالعه قرار می دهد. اين تحقيقات عمدتا به نياز به بستر جهت ديدبانی اشاره داشته ولی از ساير موضوعات اين نظريه صرفنظر کرده است و مسائل شخصی انسانها برای مثال تاثير روانشناسی استفاده از علامت (Dead Man) ، کاپيتان بعنوان حلال مشکلات ، ملوانان و پرسنل همچون اعضای يک تيم و غيره را مورد تاکيد قرار می دهد.
بررسی سودمندی افراد با وضعيت فعلی و بدون مطالعه دقيق مسئله ارضاء شغلی ممکن نمی باشد. در رابطه با نيازهای انسان فقط مهيا نمودن نوشابه های داغ و روحبخش بجای استفاده غير مجاز از WAIKAN در مطالعات Froese گنجانيده شده است. مدتها قبل از آنکه مطالعه برروی رفتار حيوانات آغاز گرديد و راجع به نژادشناسی و يا سازش موجود آبی نسبت به محيط تحقيق شود ، قديمی ترين مفاهيمی که در رفتارگرايی در قرن بيستم در لابراتوارها مورد تحقيق قرار گرفت ، اين علم از ادراکات ذهنی حيوان غفلت می کرد در حاليکه علم نژادشناسی (بيولوژی رفتاری) اين نياز را تشخيص داده است که حيوان را بايد در اقامتگاه طبيعی خود مورد مطالعه قرار داد.

کاپيتان
دربين همکاران روی کشتی ، کاپيتان نقش ويژه ای را ايفا می کند ، وی شيوه کار و نحوه ارتباط بين افراد را تعيين می نمايد. کارهای وی در رابطه با پشتيبانی افسران نگهبان و تعيين نحوه زندگی افراد در کشتی می باشد. وظايف کاپيتان با يکديگر متعارضند ، از طرفی وی ميبايست سرپرستی پرسنل را بعنوان بازوان مالکان برعهده گرفته و در عين حال حامی منافع مالکان نيز باشد و از طرف ديگر يک معتمد بطور موثر و مفيد قادر به حل مسائل پرسنل باشد. اين تعارض در وظايف به عدم اعتماد پرسنل نسبت به وی منجر می گردد آنکه انضباط را برقرار می سازد نمی تواند آرامش بخش روحها باشد و در نتيجه فشار کاری فوق العاده ای بروی وارد می گردد.
پروژه نگهبانی برج مراقبت توسط يکنفر نياز به احساس امنيت کامل افسران نگهبان از طريق يک رهبر دارد. اگر رهبر (کاپيتان) بدليل تعارض وظايف محوله نتواند اين امنيت را فراهم سازد نتيجه آن عدم اعتماد و هرج و مرج خواهد بود.

ياری و حمايت
فراخواندن ديدبان و يا کاپيتان توسط افسر نگهبان در شرايط ديد بد و يا عبور از يک منطقه پر ترافيک را ياری جستن می نامند. در قديم اينگونه متداول بود که کاپيتان در هوای مه آلود يا هنگام عبور از کانال و امثالهم در اتاق نقشه (Chart Room) و يا در پل فرماندهی روی کاناپه ای بسر می برد. امروزه به نظر می رسد روش ديگری متداول است. مواضع فنی را که مانع فراخواندن ديدبان و يا کاپيتان ميگردند را متذکر می شوند ولی چنانچه چاره ای نيز جستجو گردد ، بعنوان مثال روشن نمودن چراغهای قرمز در راهروها بجای چراغهای معمولی ، بنظر نميرسد که کمک فراخوانده شود. با تمام اينها ، راهها و مسائلی وجود دارند که ميتوان با استفاده از آنها برتنهايی خود و نيز مشکلات و خطرات فائق آمد. اين مطلب بسيار واضح و آشکار می باشد. استمداد از ديگران ربطی به وجود خطر ندارد بلکه اين مسئله به اين امر مربوط می شود که آيا افسر نگهبان تحمل اينکه با چنين درخواستی از اعتبار ساقط شود را دارد يا خير.
هنگاميکه افسر نگهبان در رابطه با روند صحيح کارها دچار احساس عدم اطمينان از قابليت خود برای مقابله با خطر جدی که زندگی او و ديگران (کشتی و محموله های آن) را بخطر می اندازد می باشد، احساس از دست رفتن اعتبار و آبرو تا چه حد می تواند دارای ارزش باشد؟ چرا متخصصان اين گزارشها به جوانب و مواردی کشيده می شوند که همان موارد را در مورد مالکان کشتيها مورد استفاده قرار می دهند. ميزان سنجش معيارهای مالکان کشتی در رابطه با افراد با توجه به ملاکهای ايمنی زير سوال می باشد ولی حتی متخصصان مستقل يعنی آنهائيکه درواقع زير سلطه مالکان نمی باشند نيز در طی دوره خدمت خود در کشتی ، اين معيارها را پذيرفته اند. در چهارچوب اداری يک کشتی بعنوان يک نهاد ، زندگی و احساسات افراد بقدری کم ارزشند که ايشان به سهولت از مسئله بی اعتباری صرفنظر می کنند. اين امر را به هيچوجه نمی توان پديده ای فرد محسوب نمود. اين امر مسلما صحيح نبوده ولی در دريانوردی معمول و متداول است. "جدی نگرفتن احساسات فردی موجب استقلال فردی می گردد" هرم سازمانی يک نهاد کامل (از جمله زندانها ، خانه ها ، بيمارستانها، صومعه ها) سلسله مراتبی است و در حال حاضر راه فراری از آن نيست. استقلال فردی (احساسات فردی چون ترس ، خشم و درد) تحت اينگونه فشارها به سختی حفظ می گردد. بدنبال حفاظت شخصی ، انسان هرچه سريعتر خود را با معيارهای حاکم اصلی که در عين حال مورد نفرت وی نيزهست تطبيق می دهد. نتيجه آنکه وی به کلی با شرايط موجود سازش پيدا کرده و از نابودی خويش می گريزد. بعبارت بهتر ، در کشتی ، فردی که احترام و تشخص بيشتری کسب می کند کسی است که همه امور يا بيشتر آنها را تا حد ممکن تنهايی انجام ميدهد بيدن معنی که با استاندارد جديد تطابق دارد.

آسودگی خاطر درونی و احساسات متخصصين درطی نگهبانيها بين نيمه شب تا 4 صبح
در بين نگهبانان ميل به وقت گذرانی وجود دارد بطوريکه مدت زمان چندانی نمی گذرد که ديگر نمی توان از صحت فعاليت ديدبان اطمينان حاصل کرد و بدين ترتيب کشتی بطور کامل کورکورانه حرکت می کند. اين امر گاهی بيش از يک و نيم دقيقه طول می کشد. اين مدت بيش از آنست که بتوان از آن صرفنظر کرد. يکنواختی و کسالت وضعيتی تقريبا غيرقابل تحمل محسوب ميگردد. خواننده بايد به اين نکته توجه نمايد که اين امر يک کسالت معمولی نيست بلکه اضطراب و تنشها فوق العاده زياد می باشد و می بايست تخليه گردد.
ماهيت قطبين اين قضيه چيست؟ تاريکی شب ، تنها بودن ، حرکات ناوشی و چرخشی کشتی ، کمبود فعاليت و تحرک که در تمامی شرايط روحيه ای را ايجاد ميکند که فرد ميل به فرار پيدا کرده و يا خود را بدست رويا ها و توهماتی می سپارد که بتواند واقعيت را فراموش کند. همزمان با اين امر ، در تمامی مدت ، اضطراب و فشار برانسان حکم ميراند. اضطراب از اينکه همه امور ميبايست تحت کنترل بوده و هيچ نکته ای از قلم نيفتد و تمامی کشتی هايی که پيش می آيند دقيقا مورد بررسی قرار گيرند. لذا فرد در تمامی اوقات می بايست با درگيريهای درونی خود مبارزه کند تا احتمال وقوع تصادف وجود نداشته باشد. فشار و تنشهای عصبی به شکل فعاليتهايی که ربطی به نگخبانی ندارند تغيير داده می شوند اينگونه فعاليتها درواقع ارتباط با واقعيت را شکل ميدهند. فرد با اعمالی که انجام می دهد به زندگی باز می گردد. يکنواختی و کسالت حالتی از فقدان احساسات می باشد. انسان به جای درک احساسات خود ، تنها خستگی و کسالت را حس می کند ، وی تشخيص زمان و مکان را از دست داده و دچار توهم می گردد. تعارض بين شرايط اداره و پل فرماندهی توسط يکنفر (که مسئوليتی سنگين و فعاليتی يکنواخت را برعهده يک فرد می گذارد) و نيازها و احساسات افسران نگهبان بدين شکل امکان پذير است که فرد آگاهی و هشياری خود را نسبت به خود از دست بدهد. وی با انجام چنين کاری از جهان واقعيت بردنيای خواب گونه ای فرو می رود و گهگاهی شنوايی و بينايی خود را از دست ميدهد. توجه جای خود را به بی تفاوتی محض می دهد . امنيت خيالی حاصله از اين تصور که هيچکس از اين مسير نخواهد آمد ، مدت زمان طولانی برجای نمی ماند. مرز بين هشياری و توهمات بسختی قابل تشخيص است. در اين سطح از تجربه روانشناسی ، امکان اين که مسئله ای بطور واقعی اتفاق بيافتد ميتواند خود يک رهايی باشد چون ارتباط با خود او با حقيقا مستحکم ميگردد. تنها تنشهای درون جوش در طی مسافات کوتاه هيجان آور هستند و در تهايت شخص تنها زمانی به حالت نرمال برمی گردد که هيجان در حداکثر شکل خود صورت پذيرد.
لذا فشار حاصله از يکنواختی زندگی ، ايمنی دريانوردان و کشتی را بخطر می اندازد. فعاليتهای متنوع در شب موجب می شود که ديدبان قادر به تطبيق خود با وظايفش نباشد که اين مسئله نيز موجب دريانوردی کورکورانه شده و وظيفه اصلی اورا بطور جدی درخطر قرار ميدهد ولی درعين حال وی را در مقابل کسالت مقاوم کرده و قدرت مشاهده او را که در صورت کسالت ، گاهی بطور کلی از بين ميرود به او باز ميگرداند. به نظر نميرسد راهی برای حل اين دو مشکل متعارض وجود داشته باشد که موجب تقويت و بهبود نگهبانی گردد.
(کاپيتان فتوحی)

قوانين دريانوردی شناورهای تحت پرچم کشور ليبريا

قوانين دريانوردی شناورهای تحت پرچم کشور ليبريا

دريانوردانی که برروی کشتی های تحت پرچم کشور ليبريا به خدمت مشغول می باشند ، حق و حقوقی دارند که توسط دولت و کشور ليبريا تضمين شده است.
مقاله زير جهت آشنايی و کمک به دريانورد به هنگام ناديده گرفتن حقوق وی بر روی اين شناورها آماده شده است.
مرکز پيگيری حقوق حقه دريانوردان کشورليبريا همواره آماده است تا به دريانوردانی که احساس می کنند حقی از آنها پايمال شده کمک نمايد.

قوانين دريانوردی
برروی کشتی های با ظرفيت خالص بالای 75 تن که تحت پرچم کشور ليبريا فعاليت می کنند، هر دريانوردی به جز کارآموزان و پيشخدمتان، بايد قراردادی را با فرمانده کشتی به امضاء برسانند. اين قرارداد به نام قوانين دريانوردی شناخته شده و همان قرارداد کار وی می باشد.
اين قرارداد به زبان انگليسی نوشته شده و ميتواند زبان دومی را نيز در متن خود بهمراه داشته باشد. اين قراردادها بايد براساس آنچه که کميساريای عالی امور دريايی کشور ليبريا تعيين کرده است باشند.

اين قرارداد بايد حاوی کليه مراتب زير باشد.
- نام کشتی و نام فرمانده آن ، نام بندر خروجی و نوع و چگونگی سفر
- نام دريانورد ، تاريخ تولد ، مليت ، آدرس محل اقامت و نام يک نفر از بستگان نزديک وی
- شماره شناسنامه دريانوردی دريانورد که صادره از کشور ليبريا باشد ، به همراه پست سازمانی
- مبلغ حقوق و دستمزد ماهانه و تاريخ شروع پرداخت آن ، بهمراه حقوق ايام مرخصی سالانه (بعد از يکسال کار) ، حداقل روزهای قابل پرداخت حقوق و مزايا به ازای مرخصی در طول يکسال
- تاريخ و محلی که اين قرارداد به امضاء طرفين رسيده است

قانون اجباری نمی کند تا يک نسخه از اين قرارداد نزد دريانورد بماند اما يک نسخه از آن بايد در محلی که همگان بتوانند آنرا بخوانند در کشتی بايد نصب گردد.
- برمبنای قوانين کشور ليبريا چندين نوع قرارداد فی مابين می تواند منعقد گردد.
- قراردادی برای انجام تنها يک سفر دريايی : اين قرارداد زمانی که بار کشتی در آخرين بندر تخليه شد و يا اگر کشتی بدون بار باشد و به بندر مقصد برسد ، خاتمه خواهد يافت.
- قراردادی برای يک سفر دوره ای : اين قرارداد وقتی به خاتمه خواهد رسيد که بار (درصورتی که کشتی بار داشته باشد) در همان بندری که سفر از آنجا آغاز شده است بار خود را تخليه کند و يا به آنجا برسد (اگر باری حمل نکند)
- قراردادی برای زمان مشخص : اين قرارداد زمانی پايان خواهد پذيرفت که به تاريخ مورد قبول در قرارداد رسيده باشد
- قراردادی برای زمانی نامحدود : اين قرارداد پس از گذشت يکسال از تاريخ شروع تا 5 روز مانده به تاريخ خاتمه درصورتيکه توسط دريانورد و يا فرمانده اعلام شود خاتمه می يابد ،در غير اينصورت کماکان ادامه خواهد داشت

اگر دريانورد اعتقاد دارد که در قرارداد سر او کلاه گذاشته شده است شکوائيه خود را حداکثر در مدت يکسال بايد ارسال نمايد.

مدرک شناسائی و شناسنامه دريانوردی
دريانوردی که برروی شناورهای تحت پرچم ليبريا کار می کند بايد مدرک شناسائی و شناسنامه دريانوردی صادر از کشور ليبريا را داشته باشد. در اين شناسنامه دريانوردی ميزان کارکرد برروی کشتی بايد ثبت گردد بطوريکه به محض خاتمه خدمت برروی کشتی اين مدت توسط فرمانده کشتی ثبت و يا گواهينامه خدمت و کارکرد برروی کشتی به او داده شود که شامل تاريخ و محل سوار شدن و پياده شدن از کشتی ، کل سابقه خدمت برروی آن کشتی ، نام کشتی ، پست سازمانی دريانورد ، و ماهيت سفر در آن مشخص شده باشد.

حقوق و ساعات کار
حقوق دريانورد ازهمان تاريخی که در قرارداد مشخص شده است و يا به محض الحاق به کشتی هر کدام که زودتر اتفاق بيافتد ، قابل پرداخت است.
زمان معمول ساعت کار در دريا و در بندر 8 ساعت روزانه است و انجام هر عملی که به منزله کار باشد اضافه کار تلقی می گردد. و دريانورد برمبنای دستمزد اضافه کار مستحق دريافت حقوق است. به جز در مواردی که وضعيت اورژانس و اضطرار به آن اطلاق شده و در متن قرارداد ذکر شده است.
فرمانده موظف به پرداخت نيمی از حقوق دريانورد در هر زمانی که دريانورد تقاضا کرده باشد در هر بندری که کشتی در حال تخليه و بارگيری است و هنوز سفر به اتمام نرسيده است ، می باشد . اين نوع پرداخت فقط در هر 10 روز يکبار قابل اجراست. اگر فرمانده در صورت تقاضای دريانورد ، حقوق او را پرداخت ننمايد و دليل قانع کننده ای برای اينکار نداشته باشد ، دريانورد حق دريافت تمامی حقوق خود را بصورت يکجا خواهد داشت.
زمان پرداخت حقوق به دريانورد همانی خواهد بود که در متن قرارداد ذکر شده است. (مثلا در پايان هر ماه) اگر زمانی برای آن مشخص نشده باشد ، آنگاه زمان پرداخت حداکثر 2 روز قبل از خاتمه کامل قرارداد و يا پياده شدن از کشتی ، هر کدام که زودتر رسيده باشد، خواهد بود.
حقوق دريانورد راس تاريخ مقرر در متن قرارداد و يا بهنگام پياده شدن از کشتی قطع خواهد شد
اگر سفر کشتی از آنچه که در متن قرارداد ذکر شده است بيشتر شود ، آنگاه تا خاتمه کامل سفر حقوق دريانورد پرداخت می گردد. و اگرسفرکشتی از آنچه که در قرارداد گفته شده است بناگاه تغيير کند ، دريانورد تا خاتمه سفر جديد حقوق خود را دريافت می دارد.
اگر به علت تغيير پرچم کشتی ، تغيير مالکيت کشتی ، رها کردن کشتی بنا به دستور فرمانده ، غرق و يا از دست دادن کشتی ، قرارداد دريانورد خاتمه يابد، وی به ازای 15 روز و يا کل روزهای باقی مانده هر کدام که کمتر باشد استحقاق دريافت حقوق پايه را خواهد داشت.
اگر دريانورد در خلال آن چند روز برروی کشتی ديگری کار کند و از انجام کار مشابه در دريا سرباز زند ، اين مبلغ به وی تعلق نخواهد گرفت.
اگر قبل از شروع سفر و يا قبل از گذشت يک ماه از شروع سفر به کار دريانورد در کشتی بدون هيچ دليل موجهی خاتمه دهند ، قانونا موظفند يک ماه کامل حقوق به علاوه ايام کارکرد به دريانورد پرداخت نمايند.
حق دريافت حقوق هيچ ربطی به ميزان سود دهی و يا ضرر و زيان مالکان کشتی ندارد و همواره محفوظ است.
کسر هرگونه مبلغی از حقوق دريانورد و پرداخت آن به نمايندگی ها و يا بنگاه های کاريابی به دليل بکار گماشتن وی برروی کشتی های تحت پرچم ليبريا ، کاملا غير قانونی بوده و تحت پيگرد قرار خواهد گرفت
دريانورد می تواند با مشخص کردن بخشی از حقوق ماهانه خود مستقيما توسط مالک کشتی آنرا به همسر ، فرزندان ، پدر و مادر ، نوه و نتيجه ، برادر يا خواهر و يا در يک حساب بانکی مشخص بنام خودش ارسال نمايد.
دريانورد حق تعيين سرنوشت تمامی حق و حقوق و دستمزد خود و بررسی و کنترل کسورات آنرا قبل از پياده شدن از کشتی دارد.
کسورات زير از حقوق دريانورد قانونی است :
- کسوراتی که بر اساس قوانين کشور تابعيت دريانورد و يا بندری که در آن به کشتی ملحق می شود رسميت دارد
- حق عضويت سنديکايی و ساير گروه های کارگری که دريانورد در آنها عضويت دارد
- کسوراتی که براساس قانون جهت دادن امکانات مختلف مانند صندوق بازنشستگی ، بيمه های بازنشستگی ، بيمه های درمان ، صندوق های کمک به خانواده دريانوردان و مانند آن و با قبول کتبی دريانورد موجود است

- در صورت محکوميت دريانورد به پرداخت جريمه نقدی و يا ضبط اموال توسط دادگاه صالح، حقوق و تن پوش دريانورد مصونيت تام دارند.

در صورت نجات کشتی توسط دريانوردی که در آن کشتی کار می کند ، هيچ حقی و يا درخواست پولی متصور و قانونی نيست

تعطيلات و مرخصی
بعد از 12 ماه کار مداوم برروی کشتی ، دريانورد استحقاق دريافت مقرری مرخصی را دارد.
برای فرمانده و افسران مقرری مرخصی سالانه نميتواند از 12 روز مجموع حقوق پايه کمتر باشد.
برای ساير خدمه اين مقدار از 8 روز نبايد کمتر باشد.
همچنين هر يک از دريانوردانی که برروی کشتی های تحت پرچم ليبريا کار می کنند ، استحقاق دريافت مقرری تعطيلی به ازای 5 روز در سال را دارند.

بازگشت به خانه
وقتی قرارداد خاتمه يافت ، امکانات لازم جهت بازگشت دريانورد به خانه و موطن وی بايد فراهم گردد ، بدون اينکه وی هزينه ای را شخصا بپردازد.
(منظور از خانه می توان بندری باشد که آنجا به کشتی ملحق شده و يا موطن اصلی و محل زندگی او باشد و يا جايی که در قرارداد بين او و فرمانده مشخص شده است)
اگر دريانورد در بندری غير از بندر مبداء و يا جايی غير از موضوع مندرج در قرارداد از کشتی پياده شود ، آنهم بدون اينکه تقصيری متوجه وی باشد ، طبيعتا محق خواهد بود تا وی را به موطن اصلی بازگردانند.
اما اگر قرارداد فی مابين پايان نيافته باشد ، مالک کشتی می تواند دريانورد را برروی کشتی ديگری منتقل کند و تا پايان زمان قرارداد دريانورد به کار خود ادامه دهد.
درصورت عدم استفاده از حق بازگشت به خانه در مدت زمان يک هفته از لحظه شروع آن ، اين حق از دريانورد سلب خواهد شد.
دريانورد نميتواند شرط دريافت هزينه بازگشت به خانه را در قرارداد فی مابين داشته باشد.
حق بازگشت به خانه برای دريانورد در موارد زير از وی سلب خواهد شد :
- ترک يا فرار از خدمت
- عقد قراردادی ديگر با شرکت و مالکی ديگر در خلال يکهفته پس از پايان قرارداد و پياده شدن از کشتی.
- فسخ قرارداد به علت قصور در انجام وظائف محوله
- محکوميت کيفری و مجرم شناخته شدن در دادگاه صالحه (مواد مخدر ، الکليسم ، خسارت و مانند آن)

اگر بنا به دستور فرمانده و بدون وقوع هيچ خطايی از جانب دريانورد ، ترک کشتی در هر جايی از دنيا صورت پذيرد (Abandoned Ship) حق بازگشت دريانورد به خانه محفوظ و برقرار خواهد بود.

بيماری و آسيب ديدگی
اگر به علت بيماری و يا آسيب ديدگی در حين کار ، دريانورد قادر به ادامه کار نباشد:
- پرداخت حقوق کامل دريانورد به وی مادامی که او بيمار بوده و قادر به کار نمی باشد و برروی کشتی حضور دارد
- پرداخت کليه هزينه های مداوا و درمان تا بهبودی کامل (حداکثر تا 30 هفته از شروع درمان)
- هزينه انتقال و مسکن وی برای حداکثر 30 هفته از شروع درمان ، پرداخت يک سوم حقوق پايه برای مدت 16 هفته پس از رسيدن به ساحل
- هزيه نقل و انتقال به ساحل و بازگشت به خانه، پرداخت هزينه های غذا و هتل و امثالهم تا زمان فرستادن وی به خانه

بنا به دلائل زير حقوق بالا از دريانورد سلب خواهد شد:
- بيماری و حادثه بصورت عمدی و يا عدم رعايت قوانين باشد
- عمدا و با نقشه قبلی بيماری و يا آسيب ديدگی خود را قبل از عقد قرارداد مخفی نگاه داشته و پس از شروع بکار آنرا عنوان و عيان سازد
- عدم قبول درمان و مداوا
- عدم قبول درمان بخاطر اشتباه عمدی در وقوع سانحه
- عدم قبول تست های سلامت در هنگام عقد قرارداد

پرداخت کليه حق و حقوق معوقه دريانورد توسط مالک کشتی مشمول بندهای بالا به وی همواره پابرجا خواهد بود.
کشتی که دريانورد در آن خدمت می کند بايد داروخانه استاندارد و داروی کافی براساس تعداد خدمه و طول مدت سفرداشته باشد. در اين داروخانه داروهای لازم و کتابچه کمکهای اوليه ، راهنمای استفاده از داروها بايد وجود داشته باشد. فرمانده و افسر مسئول بايد آگاهی کافی از نحوه استفاده و بکارگيری اين امکانات را داشته باشد و در مواقع لزوم با کمک دستگاههای راديويی اقدام به دريافت کمک های لازم از ايستگاههای پزشکی کرده و همچنين پزشک را از اقدامات انجام شده آگاه نمايد.
مالک کشتی و فرمانده بايد اطمينان حاصل کنند که از دريانورد آسيب ديده يا بيماربرروی کشتی کاملا مراقبت می شود و درمانهای اوليه بطور کامل صورت می گيرد.

فوت
درصورت مرگ دريانورد در دريا حداقل مبلغ 10.000 دلار و يا معادل ارزی آن به وارث وی تعلق می گيرد ، اين مبلغ در موارد زير قابل پرداخت نيست:
- علت مرگ عمدی باشد
- مرگ بر اساس بيماری و يا آسيب ديدگی باشد که دريانورد قبل از عقد قرارداد به آن مبتلا بوده و در هنگام عقد قرارداد آنرا عمدا مخفی نگاه داشته است
- فوت ناشی از جنگ باشد ، مگر اينکه کشتی برای امر تجارت وارد منطقه بين المللی شده باشد که در آن درگيری جنگ باشد

صرفنظر از مبلغی که به علت مرگ به وراث تعلق می گيرد ، ممکن است يکی از ورثه و يا افراد خانواده دريانورد ، بر عليه کشتی ، مالک کشتی ، شرکت خاصی (مثلا تخليه و بارگيری) شکايت و آنها را مسئول مرگ متوفی قلمداد کنند ، طرح چنين شکايتی حداکثر تا دو سال پس از مرگ متوفی قابل اجراست.
مالک کشتی هزينه کفن و دفن و همچنين کليه حقوق معوقه متوفی را بايد در حد توان بطور مناسب پرداخت نمايد

ايمنی
به جهت پرهيز از اضافه کاری بيش از حد توان و در حد استاندارد نگهداشتن ايمنی افراد و کشتی ، تعداد خدمه استخدامی در کشتی بايد به اندازه مطلوب باشد.
خدمه درکشتی های مسافربری بايد مدرک هدايت قايق های نجات را که توسط کميساريای عالی امور دريايی صادر و تائيد شده است داشته باشند. اين مدارک بايد در تابلوی نشان دهنده گواهينامه های کشتی نصب شده باشد.
فرمانده کشتی های مسافربری برای هدايت و رهبری هر قايق نجات يکی از افسران را بايد به عنوان مسئول مستقيم مشخص نمايد. اين فرد بايد از آشنائی و قابليت خدمه مشخص شده برای قايق نجات در آن اطمينان کامل حاصل نمايد. همواره برای قايق های نجات موتوری يک نفر خبره به جهت راه اندازی و نگهداری موتور بايد مشخص و موجود باشد. فرمانده برای تک تک خدمه در هنگام بروز مسائل اضطراری و خطر شرح وظيفه ای کامل و مبسوط مشخص کرده باشد و آنرا در تابلو اعلانات کشتی برای آگاهی عموم نصب کرده باشد. همچنين فرمانده وظايف خدمه را برای هنگام آتش سوزی و بروز حريق بايد مشخص نمايد و خدمه را همواره آماده نگاه دارد.

تمرينات اطفاء حريق و بقاء در دريا حداقل هفته ای يکبار بايد برروی کشتی انجام گيرد. دستگاهها و ابزار و ادوات مربوطه بايد کنترل ، تست و بازبينی شوند. قايق نجات حداقل هر سه ماه يکبار در بندر بايد پائين کشيده شده و خدمه بايد هدايت و حرکت قايق را تمرين کنند.
فرمانده بايد شخصی و کميته ای را مسئول پيشگيری و شناسائی حوادث کند. هر اتفاق و حادثه اساسی بر مبنای کدهای حفاظتی و ايمنی بايد به اطلاع و نظر فرمانده برسد.

آذوقه

استفاده کردن از آب وغذای کافی و مناسب برروی کشتی حق همه دريانوردان است. غذا بايد سالم و مغذی باشد ، بخوبی طبخ شده و سرو گردد ، کميساريای عالی امور دريايی درصورت لزوم می تواند کميت و چگونگی غذا را بر اساس عادات و سنن اکثريت خدمه تعيين نمايد

اتحاديه ها

دريانوردان حق دارند که در عضويت اتحاديه ها ی کارگری و دريانوردی باشند

تضييع حق و احيای آن
اگر برعليه دريانورد کاری در شرف وقوع است و يا می خواهند وی را اخراج کنند بايد یه اطلاع او برسانند و اين حق را دارد تا در اين خصوص کسب اطلاع کند. اگر بخواهد شکايتی را مطرح کند ، بايد در محدوده زمانی مقرر به شرح زير اقدام نمايد:
- اگر کاری بر عليه دريانورد در شرف وقوع است وی بايد مراتب را پس از متوجه شدن حداکثر ظرف 5 روز به اطلاع فرمانده برساند ، آنگاه فرمانده 5 روز فرصت خواهد داشت تا موضوع را بررسی و آنرا مرتفع سازد
- اگر مشکل برطرف نشد ، دريانورد و يا فرمانده مستقيما ميتوانند موضوع را با طرح شکايت ظرف 10 روز با مالک کشتی مطرح نمايند و سپس مالک کشتی 20 روز مهلت خواهد داشت تا مسئله را بررسی و آنرا مرتفع سازد
- اگر باز هم ظرف اين مدت مسئله برطرف نشد ، دريانورد 20 روز فرصت دارد تا شکايت خود را به کميساريای عالی امور دريايی ارجاع دهد
- اگر رضايت دريانورد جلب نگرديد ، دستورالمعمل و مراحل بعدی وجود دارد که توسط مراجع صلاحيت دار به دريانورد توضيح داده خواهد شد.

مقرات و قوانين ديگری نيز در خصوص دريانوردان و دريانوردی در کشتی های تحت پرچم ليبريا وجود دارد که در اين مقاله آورده نشده است ، اما در مواقع لزوم و درخواست دريانورد به وی ارائه خواهد شد.

برای دريافت هرگونه هدايت و کمکی و همچنين اطلاعات بيشتر و حل مشکلات دريانوردان می توانند با آدرس زير تماس حاصل نمايند:

Liberian International Ship and Corporate Registry
Office of Deputy Commissioner of Maritime Affairs, R.L.
8619 Westwood Center Drive Suite 300
Vienna. VA 22182

(افشين ابراهيمی اسکی)

پل رودخانه و اوج نبوغ مهندسی در آلمان


ببينيد چگونه مهندسی و فن با هنر و زيبايی هم آهنگ شده است
و چطور می توان کاری کرد کارستان
اين اوج هنر مهندسی و فنآوری است
احسنت براين نبوغ
اين پل با صرف 6 سال تلاش و کار و بيش ار 500 ميليون يورو هزينه در طولی بيش از 900 متر ساخته و در حال جابجايی انواع بار و همچنين مسافر از نقطه ای به نقطه ديگر با استفاده ازکشتی و قايق است ، بد نيست بدانيد که وزن هر کدام از اين شناورها بيش از ده هزار تن می باشد و در حدود 27000 تن آب برروی اين پل رودخانه ای جاری است